„Óriási élmény, hogy már a termék „megszületésekor” is jelen lehettem”

Csépe Zsombor, Test Architect Digitalization üzletág
 
Egy újonnan alakuló projekt egyik alapító tagjaként kezdett az evosoftnál Csépe Zsombor kollégánk. A téma, amin dolgozik, egyre nagyobb lett, és Zsombor nemrég válaszút elé került: el kellett döntenie, hogy a menedzseri vagy a szakmai előrelépésben látja a jövőjét. 
 
Alföldi srác vagy, hogyhogy Budapesten építesz karriert?
Műszaki informatikusként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen, Izlandon töltöttem fél évet, majd Szegeden kezdtem dolgozni először kooperatív képzés keretében, utána a tanulás mellett részmunkaidőben fejlesztettem egy helyi cégnek. Szerettem a vidéki életet, és valójában egy azóta már véget ért párkapcsolat miatt költöztem Budapestre, amit nem bánok, mert nagyon rövid idő alatt magába szippantott a város, a nyüzsgés és szerencsére rögtön találtam munkát. Az első héten öt állásinterjúra mentem, ajánlatokat is kaptam, köztük az evosofttól, ami nagyon megtetszett.
 
 
Miért pont ránk esett a választásod?
Eredetileg C# fejlesztőnek jelentkeztem, ám az interjún ajánlották figyelmembe az akkoriban újonnan induló IOWA névre keresztelt projektet, amely a Siemens legújabb runtime-vezérlő szoftverének fejlesztése és tesztelése volt az evosoftnál. Utóbbira kerestek tesztelésben tapasztalt embert, és már az interjún kölcsönösen úgy éreztük, hogy ez a munka nekem való lenne. 
Tetszett az is, hogy akkoriban fektettük le a projekt alapjait. Vagyis nem egy jól megszokott mederbe terelt témába kellett „betagozódnom”, én magam (is) alakíthattam a projektet. Persze a megfelelő tudást, termékismeretet mindannyiunknak meg kellett szereznie, ugyanakkor aktív szerepet vállaltunk a folyamatok és módszerek kidolgozásában, azaz, a termék „megszületésétől” kezdve jelen voltam, ami óriási élmény. Kicsit olyan érzés, mint amikor a lelkedet is hozzáadod valamihez, ami attól lesz olyan, hogy sokunk véleménye, elképzelése, szakértelme és tapasztalata egy valamiben összpontosul. Az IOWA nekünk egy ilyen „gyermek”, ami egyre inkább növekszik, és nagyon büszkék vagyunk rá.
 
Nemrégiben egy fontos válaszút előtt álltál. Mesélnél erről?
Integrációs tesztmérnökként kezdtem dolgozni, majd folyamatosan lépdeltem előre, és három évvel később subteam leader lettem. Ahogy a téma fejlődött, egyre többen lettünk, és én is egyre több menedzseri feladatot kaptam. A kettő együtt nem ment, és döntenem kellett, hogy a szakmai vonalon vagy menedzserként képzelem el a jövőmet, és melyik irányba szeretnék tovább fejlődni. Szeretek az emberekkel foglalkozni, ám nagyobb kihívást látok egy architektúra megtervezésében vagy az új technológiák megismerésében. Emiatt a szakmai irányba léptem tovább.
 
Az evosoftnál támogatták az elképzeléseidet?
Maximálisan. A tesztelés architektúráját szerettem volna még jobban megismerni, amelyhez nagyon erős technológiai és termékismeretre van szükség, így továbbképeztem magam. Elsőként a felettesem támogatásával sikeresen elvégeztem az evosoft architecteknek összeállított evoSWALP nevű szakmai programját. Folyamatosan „házaltam” a hozzánk hasonló projekteknél, részt vettem a házon belüli szakmai fórumokon, hogy megismerjem, másoknál hogyan működik a teszt architektúra, és igyekeztem felszívni minden hasznos információt. Szintén a feletteseim támogattak abban, hogy részt vegyek a Siemens magas szakmai színvonalú, ám nagyon költséges „test architect expert” programjában, amelyre mellesleg nagyon nehéz bekerülni, óriási a várólista. Szerencsére jól sikerült a felvételi, és már túl is vagyok a tanfolyamon. Most várom a záróidőpontokat és tanulok a vizsgára, mert kemény lesz.
 
Mivel foglalkozol most?
Nemrégiben a csapat teszt architektjének léptettek elő, azaz, a projekt egyik szakmai vezetője lettem. Ezt azt jelenti, hogy nagyon képben kell lennem a technológiákkal, a módszerekkel, a piaci trendekkel és magával a termékkel is. Egy nemzetközi csapat tagja is lettem, nagyon sokat egyeztetünk a magyar, a német, az osztrák és a szlovák kollégákkal.
Az IOWA-ban C++-ban megy a tesztfejlesztés, ami szerintem az egyik legkomplexebb programozási nyelv. A teszt architektúra kidolgozása közben én is kódolok, teszteseteket írok, prototípus kidolgozással is foglalkozom. Ezek a feladatok kivétel nélkül folyamatos fejlődést kívánnak. De nincs is ezzel gond, erre vágytam, mert hiszek abban, hogy mindenki magának tanul. Kerestem a szakmai kihívást, és most meg is kaptam!
 
Milyen a csapat?
Sok jó team van az evosofton belül, de talán némi elfogultsággal mondhatom, hogy a miénk az egyik legjobb. Nemcsak egy szakmai közösség vagyunk, nagyon sok barátot is szereztem házon belül. Sokan már az első perctől kezdve együtt dolgozunk a projekten, ma már szinte fél szavakból megértjük egymást és szívesen segítünk a másiknak. A szakmai kihívásokon túl ez az, amiért szeretek bejárni az evosofthoz. Összejárunk a szabadidőnkben is, gyakran tartunk informális csapatépítést is (nevet – szerk.).
 
Beszéljünk még egy kicsit rólad. Tudom, hogy a sport fontos szerepet játszik az életedben, és az igazat megvallva, elsőre nem a tipikus „infós kocka” benyomását kelted. Jut idő a munka mellett a hobbidra?
Szerencsére igen, jól egyensúlyban tudom tartani a munkát és a magánéletet. Ez az evosoft egyik nagy előnye. Sok nehéz feladatot kell megoldani, időnként nagy a hajtás, de alapvetően egy élhető munkahely.
Már gyerekkoromtól kezdve az informatika és a sport körül forgott az életem, és ez a mai napig nem változott. Nyáron wakeboardozom, szörfözöm, korábban versenyszerűen vízilabdáztam, amit ma már csak hobbiként űzök, ha hazautazom a szentesi haverokhoz. Egész napos ülő munka után szinte nincs olyan nap, amikor ne keresnék valamilyen mozgásformát, ami jól kiegészíti a szellemi tevékenységet. Így fizikailag is elfáradok és könnyebben kipihenem magam.
 
Visszatérve a munkára, mik a jövőbeli tervek?
A teszt architekt pozíció még új, és még sokat kell tanulnom. Van néhány tervem, amit szeretnék keresztül vinni. Az egyik ilyen, hogy a házon belüli teszt architekt tudást összegyűjtsem, rendszerezzem és amennyire lehet, globálissá tegyem. Az eddigi ismereteimet szívesen megosztom a fiatalabb generációval, szeretném idővel kinevelni az utánpótlást. Továbbra is keresem a házon belüli nyitott szakmai lehetőségeket, mert eddig nagyon jó tapasztalatom volt mindenben.