Embedded & Runtime (videó!)

„Tudásunkat hajtásba forgatjuk!”

Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

„Projektpalettánk: rendkívül széles portfóliójú üzletágunk – amely kb. 300 kollégájával az evosoft mindhárom telephelyén jelen van – beágyazott rendszerek és PC-n futó alkalmazások tervezésével, fejlesztésével és tesztelésével foglalkozik. 
 Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

Izgalmas és nagyon ritka, speciális szaktudást igénylő területünk az ASIC team munkája. A kollégák az ipari környezetben használt digitális Siemens-célhardverek, ASIC-ek (Application Specific Integrated Circuit) funkcionális verifikációját végzik.
 
Az eAutomotive projektcsaládunkban hibrid személygépkocsik villamos hajtását vezérlő szoftvert fejlesztünk. A nagy üzleti sikerrel kecsegtető tématerületre a Siemens az autóipari óriással, a Valeo-val közösen alapított vegyesvállalatot, amelynek folyamatosan kulcsfontosságú, stratégiai partnere vagyunk. Az itt zajló munkában az evosoft már a kezdetektől fogva részt vesz: mi a SINAMICS (intelligens frekvenciaváltó) hajtást tettük személygépkocsik meghajtására is alkalmassá. Ide kapcsolódik az a bázis-szoftveren végzett fejlesztésünk is, amely az autós környezetbe integrálja a hajtásvezérlést. Fejlesztéseinket már a termékekben is viszontláthatjuk – az aktuális Volvo XC 90 az első hibrid Siemens-meghajtású jármű, amelynek szériagyártása 2015 őszén megkezdődött! 
 
A Volvo mellett gőzerővel haladnak fejlesztéseink olyan meghatározó óriások számára, mint a Volkswagen és a Daimler. További jelentős európai autómárkákat is potenciális ügyfeleink közt tudhatunk.
 
A SINUMERIK vezérlővel ellátott CNC megmunkáló-központok ma már nagyon sok termék gyártásában szerepet kapnak, így például az Airbus szárnyprofilja is ezen CNC-kkel készül, de notebookok fémházát is ezek a berendezések marják ki. A bonyolult műveletekhez rendkívül összetett és nagy számítási kapacitású algoritmusok kellenek, melyek akár a hadiiparban is könnyen felhasználhatók lennének.
 
A Siemens még ebben, a német nemzetgazdaság szempontjából nagyon fontos témában is a legkomolyabb bizalommal fordul üzletágunk felé, német partnereink az évről évre bővülő team munkatársait a legmélyebb architekturális, fejlesztési és tesztelési munkákba vonják bele. A téma és felelősség növelésével jelentősen bővítettük az üzletágat.
 
Drives Runtime oldalon egy további csapatunk a SINAMICS termékcsaládhoz tartozó eszközök beágyazott szoftverét fejleszti és teszteli, valamint ehhez a tesztinfrastruktúrát is fejleszti és tartja karban. Agilis csapatok dolgoznak az emberi életet óvó safety-funkciókon, az üzembehelyezés és diagnózis, a webszerver, valamint tesztinfrastruktúra témákon.
 
A hajtástechnikai projektek szorosabb együttműködését és a Siemens know-how integrációját elősegítve fogjuk össze a SINAMICS üzembehelyezési, engineering szoftvereit szállító agilis csapatainkat (Starter, Startdrive, SAT, Sizer) és a grafikus programozási környezetet biztosító DCC-t fejlesztő teamünket. Ők a több mint 100 munkatársat foglalkoztató Drives Engineering tématerületünket alkotják. Ügyfelünk teljes elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a világ különböző pontjain tevékenykedő partnerei között a magyarországi messze a legnagyobb! 
A Starter az üzletág és egyben az evosoft egyik legrégebbi projektje. Maga a termék a SINAMICS és Micromaster hajtáscsalád üzembehelyezését támogató szoftver. A Starter látványos grafikus dialógusai, asszisztensei teszik egyszerűvé a SINAMICS hajtástechnikai eszközök komplex funkcióinak konfigurálását, segítségével diagnosztikai feladatok is elvégezhetők.
 
A Startdrive szoftver az említett üzembehelyezés támogatását integrálja a Siemens automatizálási platformjába, a TIA Portalba (Totally Integrated Automation Portal). A Startdrive fejlesztésében egyre nagyobb mértékben veszünk részt a csapatainkkal. 
A DCC csapat a SINAMICS hajtások programozási nyelvét, a Drive Control Chart-ot (DCC) és annak a programozási fejlesztő eszközét fejleszti. Ezzel a SIMULINK-hez hasonló grafikus programozási nyelvvel tudják az automatizálási mérnökök a SINAMICS hajtásokat a legkomplexebb mozgásvezérlési 
feladatokra is alkalmassá tenni.
 
Örömteli, hogy üzletági portfóliónkat nemrégiben zöldmezős beruházás keretében egy, a virtuális, kiterjesztett valóság köré épített technológiákat alkalmazó projekttel bővíthettük ki Szegeden. A fejlesztési projekt (SET – Service Enhancing Technologies) célja többek közt egy olyan szoftverrendszer, amelynek segítségével a Siemens-szakértők távoli, virtuális eléréssel – az odautazás költségeit és időigényét megspórolva – tudjanak hathatós segítséget nyújtani akár sokezer kilométer távolságban lévő üzemekben meghibásodott Siemens-termékekkel kapcsolatban.” 
 
Az Embedded & Runtime  eAutomotive csapata  az alábbi kisfilm segítségével megmutatja, mit is csinálnak és fejlesztenek nap mint nap munkájuk során: