Digitalization

„Platformunkra épül a digitális jövő.” 

Bodor-Tóth Zoltán üzletágigazgató

„Korszerű technológiák és úttörő projektek. Ez az a fő csapásirány, amely az üzletágunkat jellemzi. Úttörő technológiákat, kuriózumnak számító projekteket viszünk, amelyek egy része újdonság volt az evosoft számára. Célunk, hogy ezekben az új technológiákban is egyre nagyobb felelősséget bízzanak ránk, egyre nagyobb részt vállaljunk a termékfejlesztésben, és versenyképesek maradjunk a piaci társaink mellett. Jó úton járunk, ám még sok lépést kell megtennünk a számunkra kijelölt úton.
 
Az evosoft mérnökeivel abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy élő tanúi lehetünk egy, a szemünk előtt zajló technológiai fejlődésnek, az ún. „Industry 4.0-nak”, amely az ipar gyors és nagyszabású változása, az információtechnológia virtuális és a gépek fizikai világának egyesüléséről szól. Az üzletágnál zajló projektjeinkkel erre a kihívásra reagálunk.
 

 

Bodor-Tóth Zoltán üzletágigazgató

Két évvel ezelőtt alapított „cloud alapú” projektünkben (MindSphere platform) gyártási folyamatok optimalizálásával (pl. gyárak energiafogyasztásának optimalizálása) vagy kiszolgálásával foglalkozunk. Ehhez a Siemens eszközök közvetítette digitális adatokat saját infrastruktúrában, egyedi analitikai módszerekkel dolgozzuk fel. Itt már akkora információ-mennyiségről, ún. „big datáról” beszélünk, amellyel a mai átlagos szerverek nem bírnak el, hagyományos módszerekkel nem lehet kiértékelni az adatokat. 
 
A felhőalapú projektünkre jellemző az „Extreme Programming”, amelyben a fejlesztők párban dolgoznak, azonban a párok és az elvégzett feladatok naponta változnak. Ebben a dinamikus feladatmegosztásban a csapattagok minden területen kipróbálhatják magukat. Nincs betanulási időszak, az új belépők már az első perctől kezdve élesben a terméken dolgoznak. Ebben az „informatikai kultúrsokkban” arra törekszünk, hogy folyamatos üzleti értéket teremtsünk, és minél rövidebb idő alatt, akár egynapos fejlesztési ciklusokkal is eladható piaci terméket hozzunk létre.
 
Ügyfelünk elégedett a projektben végzett munkánkkal, egyre több feladatot és egyre nagyobb felelősséget bíz az evosoftra. A projektünkben dolgozók létszáma folyamatosan bővül, érdemes szétnézni a karrier oldalunkon (karrier.evosoft.hu) az aktuálisan nyitott pozíciókért.
 
Oroszlánrészt vállalunk az automatizálás-technika legújabb Siemens-es megoldásának, a belső kódnevén IOWA-nak hívott platform fejlesztésében és tesztelésében.  Az IOWA egy új Siemens runtime-vezérlő szoftver fejlesztését és tesztelését jelenti. Ez egy olyan ipari szoftver, amellyel az utcán vagy a háztartásokban nem fogunk találkozni; egy vezérlésirányító program, amely képes az ipari folyamatok, esetleges hibák megjelenítésére, visszajelzésére különböző ipari hardverekben. Például ezt a vezérlésirányító programot alkalmazzák a New York-i metrónál is.
 
Az evosoft ügyfele az osztrák ETM GmbH nevű vállalat, amelyet a Siemens vásárolt fel korábban. A linzi és eisenstadti telephellyel rendelkező cég kizárólag az IOWA projekt révén került kapcsolatba az evosofttal.
 
Egy mai modern, nagy volumenű gyártóegység jellemzően több (esetenként több száz) szerszámgépből épül fel, így elvárható, hogy ezeket egy információs hálózatba kössék be, és az operátor akár egyetlen felületen lássa az összes gép állapotát, tulajdonságait, fennálló hibáit stb. Ekkor jön képbe a SINUMERIK Integrate szoftvercsalád.
 
A SINUMERIK Integrate egyes tagjainak segítségével könnyen át lehet tekinteni, hogy egy szerszámgép éppen milyen állapotban, milyen megmunkálási szakaszban van, milyen szerszámokat használnak, mikor, milyen szerszámokra lesz szükség, vagy, hogy mikor kell tervezett karbantartás miatt leállítani a gépeket. Ezen felül a SINUMERIK Integrate meghibásodás, illetve felhasználói támogatáskérés esetén lehetőséget biztosít a vezérlés távoli elérésére is. E termékek közös célja a produktivitás növelése, a leállások, ill. kiesések minimálisra csökkentése, távoli segítségnyújtás biztosítása, és ez által a gépek teljes kihasználása, azaz a termelési- és szervizköltségek minimalizálása.”