Clinical Solutions (videó!)

„Világszínvonalú termékeket fejlesztünk a gyógyítás szolgálatában. Ez a mi közösségünk.”

Illés Péter üzletágigazgató

„Orvosi diagnosztikai, elsősorban radiológiai képfeldolgozó szoftver fejlesztésében az evosoft több mint 15 éve vesz részt. E területen a Siemens Healthineers csúcsterméke a syngo.via.

A syngo.via-t világszerte kórházak radiológiai osztályán használják, ahol különböző képalkotó berendezésekkel, mint például CT, MR, röntgen, PET, ultrahang készítenek felvételeket a páciensekről.
A syngo.via segítségével a radiológiai asszisztensek és orvosok képesek pontosabban és rövidebb idő alatt diagnosztizálni a betegeket annak érdekében, hogy a páciensek mielőbb megkaphassák a szükséges kezeléseket.

Kezdetben a syngo.via-t az ún. „v-modell” szoftverfejlesztési módszertan szerint fejlesztettük, ami azt jelentette, hogy a projekt elején meghatároztuk a követelményeket, majd amint azokat letisztáztuk, elkezdtünk fejleszteni, végül tesztelni. Ennek a módszertannak az egyik nagy hátránya az volt, hogy az ügyféltől csak a projekt végén kaptunk visszajelzést, és kevésbé tudtuk nyomon követni a piaci trendeket.

Illés Péter üzletágigazgató

2010-ben az evosoftnál elsőként tértünk át a SCRUM agilis szoftverfejlesztési módszertanra, ami
nagyban megváltoztatta az üzletág szervezeti felépítését, a feladat- és a felelősségi köröket. Az agilis módszertan bevezetésével a korábbiakhoz képest lerövidítettük a fejlesztési ciklusokat, előbb kapunk visszacsatolást az ügyfelünktől, és szorosabb kapcsolatba kerültünk a végfelhasználóval, akinek az igényeit a fejlesztés közben be tudjuk építeni a termékbe, növelve ezzel a syngo piaci értékét.

A syngo fejlesztésébe már nem csak a projekt végén, hanem a szoftverfejlesztés közben is kórházi szakembereket vonunk be azért, hogy végfelhasználóként folyamatosan képet kapjanak a termék fejlődéséről és bármikor elmondhassák a véleményüket. Csapatainkban a szoftverfejlesztés minden területe képviselt, így nem csak kódolással foglalkozunk, hanem a követelmények tisztázásától a tesztelésig lefedjük a teljes skálát.

A syngo fejlesztése az evosofton belül Budapesten és Miskolcon folyik, emellett részt vesz a fejlesztésben a Siemens több Európán belüli és kívüli partnere is.
Az evosoft számára hatalmas eredmény, hogy a syngo bizonyos funkcióinak, moduljainak esetében
már teljes termékfelelősséggel rendelkezünk, amely jelentős stratégiai előrelépésnek számít.

Az Imaging Systems and Applications területünkön a Siemens speciális röntgenberendezéseinek, mint például mammográfiai állomásoknak, sebészeti röntgenberendezéseknek a szoftverfejlesztésében és a piacon lévő eszközök szoftver-támogatásában veszünk részt. Jelentős részt vállalunk a speciális röntgenberendezések új generációs megjelenítő platformjának, a Unified Imaging System-nek a fejlesztésében is. Az ide tartozó témákat Budapesten gondozzuk.

Néhány szó a technológiai hátterünkről: az üzletágnál főként Microsoft .NET keretrendszerben dolgozunk. A C# nyelv dominál, de fejlesztéseink egy részénél C++-t használunk. Több agilis környezetet segítő szoftvert alkalmazunk, emellett kiemelten kezeljük a folyamatos integrációt, az éjjel-nappal futó teszteket és az ehhez szükséges infrastruktúrát is.”