„Az iparban szerzett tudásunkat az egyetemekre juttatjuk vissza”

Radovics Balázs, projektvezető  System Test & Engineering üzletág 
 
Az evosoftos PLC programozók feladata nagy felelősséggel párosul: ők az első felhasználói az ipari termékek prototípusainak, másként szólva ők az utolsó lépcsőfok egy-egy termék piacra kerülése előtt. Amit ők nem derítenek ki, az már nagy valószínűséggel csak az ügyfélnél jelentkezik hibaként. Egyikőjük Radovics Balázs kollégánk, aki már rögtön az egyetem után a PLC csapat teljes jogú tagja lett.
 
Balázs, nemrégiben szakmai vezetőnek léptettek elő. Milyen út vezetett idáig?
Műszaki vénával láttam napvilágot: édesapám a mai Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán szerzett diplomát, így a téma iránti érdeklődés mondhatjuk, hogy a génekből jött. Elektronikai középiskolát végeztem Esztergomban, majd a felvételin mindössze egyetlen ponton múlt, hogy nem a BME-re kerültem. Nagyon szerettem volna bejutni, de ma már nem bánom, hogy másként alakult. Az Óbudai Egyetemen elsőként a műszaki menedzser szakot kezdtem el, majd újra nekifutottam a felvételinek, és ekkor már az intézményen belül maradtam, én is a villamosmérnöki szakot választottam. Kooperatív képzésben vettem részt, így kerültem a rendszertesztelési üzletághoz, amely akkor még egy másik cég tulajdonában volt. A szakterület megvásárlásával én is evosoftos lettem, most már 5 éve. PLC programozóként kezdtem ugyanabban a csapatban, ahol ma is dolgozom. A kollégák egy részével már az első perctől kezdve ismerjük egymást, például a felettesemmel is. Ahogy betanultam, szépen lépegettem előre a ranglétrán: 2014 októberében subteam team leader lettem, majd idén májustól plusz feladatokat is vállaltam. A teljes team szakmai projektvezetőjeként a saját csapatom mellett további három társaság munkájáért vagyok felelős a német ügyfél felé.
 
 
Milyen területek tartoznak hozzád?
Alapvetően a firmware-ért vagyunk felelősek. Hozzánk tartozik például a Siemens S7-1500 PLC-k legújabb fejlesztései mellett, a piacon lévő S7-1500-as PLC-k új funkcióinak ellenőrzése. Ezek egytől-egyig fontos tématerületek az ipari felhasználás során.
 
Azaz, ti vagytok, akik a végső pecsétet rányomjátok egy termékre?
Mi vagyunk azok, akik a piacra kerülés előtt utoljára teszteljük a terméket, másként szólva, mi döntjük el, hogy az adott termék elérte-e már a piaci érettség fokát. Ami nálunk kiderül, az még „csak” egy javítható hiba, amit viszont nem veszünk észre, már nagy valószínűséggel az ügyfélnél bukik ki, aki panaszt tehet e miatt a Siemensnél. Nagy felelősség nyomja a vállunkat, alaposnak, pontosnak és gyorsnak kell lennünk. Rendszertesztjeink során igyekszünk minél komplexebben, minél több szempontból letesztelni a terméket. Még az iparban sem létezik tökéletesen hibamentes termék, emiatt egy kicsit „pervezek” is vagyunk a tesztelésben (nevet – szerk.), mert addig csűrjük-csavarjuk, amíg szinte valamennyi lehetséges variációt megvizsgálunk.
 
Mennyire számít unikálisnak ez a tudás?
Nagyon. Vannak szakmabeli mérnökök, akik mostohaként tekintenek a PLC-s területekre, és azt gondolják, hogy ez a tudás rövid idő alatt „összeszedhető”, mechanikus és kevesebb benne a kreativitás. Cáfolnom kell őket, nem így van. Én több mint öt éve dolgozom ugyanabban a csapatban, ugyanazon eszközök újabb generációs darabjaival, ám még mindig tanulok valami újat. Azt tapasztaljuk, hogy a hozzánk érkező frissen végzettek ugyan erős alaptudással rendelkeznek, ám az evosoftnál ennél jóval speciálisabb ipari gyakorlati ismeretekre van szükség, amit csak éles helyzetben lehet megszerezni. Az „alap” PLC programozáson túl ismerni kell a Siemens rendszerek egyedi tulajdonságait, az egyes eszközök közötti összefüggéseket és módszereket, amit nem tanítanak az iskolapadban. Ezt az evosoft is felismerte, és különböző együttműködéseket alakított ki az egyetemekkel, ahová megpróbálunk egy szeletet visszajuttatni a tudásunkból úgy, hogy több kollégámmal oktatjuk a hallgatókat.
 
Mit értesz ez alatt?
Együttműködünk többek között a Miskolci Tudományegyetemmel és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karával. Több féléve oktatunk vendégelőadóként PLC-s témakörben, és idén ősszel elindult a „Korszerű irányítástechnikai megoldások Siemens eszközökkel” című kurzusunk, ami egy 4 kredites, azaz, már komolyabb téttel bíró tárgy a szabadon választható kurzusok között. Tantárgyfelelősként aktívan részt vettem a silabus összeállításában. A terepi eszközöktől a vállalati szintű berendezésekig három nagy témát érintünk: a hajtástechnikával, PLC programozással, illetve HMI és SCADA-rendszerekkel foglalkozunk. Minden eddigi előadásunk során arra törekedtünk, hogy ne csak az elméletet adjuk át a hallgatóknak, hanem a gyakorlatban is mutassuk meg, hogy miről is beszélünk. Jó néhány olyan végzett diák dolgozik az üzletágnál, akiket korábban oktattunk. Náluk szemmel látható, hogy a gyakorlati oktatás meghozta a várt eredményt és teljesítményt. Erősebb alapokkal rendelkeznek, tudják, hogyan „nyúljanak” a termékhez, van helyismeretük.
 
Térjünk vissza egy picit rád. Sok munkát és komoly felelősséget vállalsz mind a kollégák, mind pedig az ügyfél felé. Összeegyeztethető ez a magánélettel?
Abszolút, és ha nem így lenne, nem is vállaltam volna ezt a feladatot. Én abban hiszek, hogy alapesetben mindenkinek arra van ideje és energiája, amire akarja. Persze, vannak húzósabb időszakok, és a jó időbeosztáshoz jól is kell logisztikázni, ám az evosoft egy élhető munkahely. A csapatunk és a kapcsolat a német ügyféllel nagyon jó, nem csak szigorúan a munkahelyre korlátozódik. Mindig emlékezetesek azok a bulik, amiket közösen szervezünk (nevet – a szerk.). A szakmai kihívások mellett a társaság az, ami ideköt.
A munka mellett fontos szerepet játszik az életemben a sport, amire mindig igyekszem időt szakítani. Az egyetem alatt is sportoltam, nem is keveset, de inkább azért, hogy levezessem a „feszkót”. Ma már tudatosabban edzek, célokat tűzök ki, pulzust mérek és érdekel a mozgás élettani hatása is. Triatlonozom, így rendszeresen úszok, futok és bringázom, emellett sziklát mászok. Szeretnék még siklóernyőzni, és nagy álmom, hogy egyszer verbuváljak egy csapatot, akikkel teljesíthetjük az Ultra Trail du Mont Blanc-ot.