Automation & HMI (videó!)

„Mo2gásban tartjuk az ipar kerekét.”

Szőke Tünde üzletágigazgató  (a vele készült interjút az alábbi linken nézheted meg)

„Automatizált gyártórendszerekhez kapcsolódó fejlesztések állnak üzletágunk fókuszában, amely két telephelyen, Budapesten és Szegeden foglalkoztat kollégákat. Ipari környezetben, főként automatizált gyárakban használják azokat a Siemens termékeket, amelyeknek a fejlesztésében részt veszünk. Találkozhatunk velük többek közt az autóiparban (pl. BMW, Volvo, Mercedes, Audi, Tesla), az élelmiszer-iparban (pl. Nestlé, Coca-Cola), elektronikai- és vegyiparban, gyógyszergyárakban, bányászati berendezéseknél, vagy raktár-automatizálásoknál.

Szőke Tünde üzletágigazgató

Büszkék vagyunk arra, hogy a világ egyik legnagyobb .Net-es applikációjának, a TIA Portalnak (Totally Integrated Automation Portal) a fejlesztésében az evosoft és üzletágunk is több mint 10 éve vesz részt. A TIA Portal az automatizálási rendszerek mérnöki munkáját támogató szoftver, úgy is mondhatnánk: az ipari automatizálás Visual Studio-ja. Egységes munkakörnyezetet teremt a digitalizált gyártórendszereket tervező és kialakító mérnökök számára, így a Siemens digitalizációs termékportfóliójának egyik meghatározó pillére.

A TIA Portal egyik alapvető applikációja a WinCC, amely a gyárakban kiépített kezelőpanelek (HMI – Human Machine Interface) és felügyeleti rendszerek (SCADA – Supervisory Control And Data Aquisition) segítségével a gépek vezérlését, komplex ipari folyamatok menedzselését teszi lehetővé. A TIA Portal két másik alapvető komponense a PLC-vezérlők programozását támogató STEP7, és az eszközök hardver-összeállítását, kapcsolódását és kommunikációs paraméterezését lehetővé tevő HWCN (Hardware Configuration). A különböző redundáns HWCN megoldások alkalmazásával biztosítani lehet a folyamatba bekapcsolt eszközök magasfokú rendelkezésre állását és a folyamatos üzemelést.

Üzletágunknak meghatározó szerepe van ezen fő komponensek (WinCC, STEP7 és HWCN), valamint további kiegészítő funkciók (Diagnosis&Alarming, Licence management, User management) fejlesztésében és a rendszerintegrációt biztosító tesztelésben.

A portfóliónkban szintén megtalálható a szerszámgépek építéséhez kínált SINUMERIK termékcsalád. Itt a vezérlőszoftvereken, illetve a kezelőpaneleken megjelenő grafikus felület fejlesztésén dolgozunk. A vezérlő futtatja például azokat az algoritmusokat, amelyek a maró és esztergáló feladatokat látják el a gépekben, míg az HMI-panel grafikus kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy a vezérlőalgoritmusokat felparaméterezzék.

A SIMOTION ES (Engineering System) csapatunknak Szeged ad otthont. Az itt létrehozott termék egy összetett mozgásvezérlő és gyártásirányító rendszer. Egyedülálló lehetőségeket biztosít precíz szinkron mozgások, együttfutások létrehozására, amelyekre például hengerművekben, csomagológépeknél vagy nyomdagépeknél van szükség. Ezzel az innovatív szoftvermegoldással az alkalmazásmérnökök könnyen és hatékonyan tudják e komplex funkciókat paraméterezni. A szegedi kollégák belekóstolhatnak a TIA Portal világába is a Technology Trace és Modular Application Creator projektek kapcsán.

Az automatizáláson túl jelen vagyunk az energiaiparban is: erőművek turbináinak monitorozását, többek között vibrációs tulajdonságok mérését végezzük az itt fejlesztett szoftverekkel. Az ilyen mérésekből levont következtetésekből számszerűsíthetők az erőművek dinamikus tulajdonságai, előre jelezhető például a karbantartás szükségessége, és optimalizálható egy-egy turbina felpörgésének mértéke is.”

A céggyűlés standos kiállításaira 3 üzletág, köztük az Automation & HMI kollégái fogtak össze egy ipari automatizálást szemléltető   makett elkészítésére. Az erről készült kisfilmet a céggyűléseinket bemutató   oldalon találod.