3 mérnök, 3 életút - Interjú Szabó Attilával

p, 09/28/2018 - 14:12 -- katalin.herczeg.ext

Mérnöknek lenni jó - de miért is? 3 kollégánk példáján keresztül mutatjuk meg, hogy miért jó választás a mérnöki életút!

Szabó Attila, Tesztmenedzser, eAutomotive, Embedded & Runtime
 
Az autóipari történet nála már gyermekkorban kezdődött, mindent imádott, ami gurult. Emellé jött a számítástechnika. Emelt színtű informatikát tanult, több szakmai versenyen is indult. Ez az érdeklődés megmaradt a középsuliban is, ahol OKJ vizsgát, előrehozott informatika érettségit tett. Később a PTE-PMMIK-n a mérnök informatikus karon kezdett tanulni, majd ezt felfüggesztve Pécsen a Cinema City-ben szerzett ügyféltapasztalatokat. A tanulás mindig is motiválta, így munka mellett elvégezte az OKJ-s Szoftver üzemeltetői tanfolyamot. Dolgozott Angliában is, majd Budapesten helyezkedett el eleinte az Extreme Digitalnál, majd az Oszkár.com telekocsi startup-hoz került, ügyfélszolgálati vezető munkakörbe. 
 
 
Hogyan kerültél az evosofthoz?
 
Nem egy tipikus mérnöki életúttal érkeztem az evosofthoz. A moziban és az E-Digitalban dolgoztam kifejezetten az ügyfélhez és termékhez nagyon közeli területeken. Az Oszkárnál kipróbálhattam, milyen az alapokról kezdve felépíteni valamit egy kisebb vállalkozásban. 2016-ban éreztem, hogy sokkal többet szeretnék a szoftveres világgal, kódolással foglalkozni. A Green Fox-on keresztül láttam az utat a fejlesztői világ felé, s ott találkoztam az evosofttal is. 2017-ben kezdtem az evoban, junior tesztelőként. Napjainkban a Volkswagen teljesen elektromos szériájának vagyok az evosoft oldali Tesztmenedzsere, O1 - eAutomotive területen. Majdhogynem elsőként kezdtem dolgozni a VW projekten tesztelőként. Jó érzés a fejlesztés legelejétől az első autó kigördüléséig végig kísérni a projektet, amely itt természetesen nem áll meg, csupán egy kicsit megváltozik azzal, hogy gyártásba került a termék. 
 
Milyen feladatokat végzel?
 
Az eAutomotive domainben a Valeo Siemens eAutomotive GmbH-nak dolgozunk. Rajtuk keresztül érkezik meg a mi fejlesztésünk olyan beszállítókhoz, mint a Volvo, Volkswagen és a Daimler. Tesztmenedzserként az a feladatom, hogy a budapesti teszt csapatunkat koordináljam, összekötő hidat képezve az ügyfél és a csapat között. Legfőbb célunk az, hogy az általunk érintett területeken a tesztek megfelelő minőségben és határidőre elkészüljenek. Változatos a munka, az elektromos autók terén felgyorsult változásoknak köszönhetően. Munkánk során folyamatosan egyeztetünk, segítjük az ügyfelünket, hogy velük együtt a lehető legjobb produktumot szállítsuk az autógyártóknak.  
 
Miért pont eAutomotive?
 
Legalább annyira szeretem az autóipart, mint a szoftverfejlesztést, így a kettő ötvözése a tökéletes kombináció számomra. Míg naprakész vagyok az autóipari irányvonalakban addig a szoftverfejlesztés, az elektromos hajtás területén is van lehetőségem új ismeretek szerezni. Jelen van a folyamatos fejlődés lehetősége. Úgy érzem: most állunk ott, hogy amit eddig letettünk az asztalra, abból megnézhetjük, mi az, amit meg kell tartanunk és mit kell tovább fejlesztenünk. Nagyon izgalmasnak és pozitívnak látom a következő 10 évet ebben az ipar szegmensben. 
 
Hogyan érzed magad a csapatban?
 
Röviden: nagyon jól. Nagyon motiváló olyan munkatársakkal együtt dolgozni, akik már a kezdetektől és még most is ugyanolyan lelkesedéssel az eCar projektben dolgoznak. Ez egy nagyon speciális igényekkel rendelkező terület, amely nagyot növekedett az elmúlt 2-3 évben. Igen vegyes a csapatunk, inspiráló együtt dolgozni a különböző tudású és szakmai tapasztalattal rendelkező emberekkel. Én azt vallom, hogy mindenki a számára legérdekesebb területtel foglalkozzon, hiszen ezzel a motivációval tudnak a munkatársak gördülékenyebben megbirkózni a rájuk váró feladatokkal. Szerencsésnek érzem magam, mert olyan közegben vagyunk az eAutomotive csapatban, ahol mindenki szeretne egy kicsit jobb és több lenni. Területünk igen nagy, ezért széles körű tudást tudunk megosztani és közösen fejlődni.
 
Mit csinálsz szabadidődben?
 
Szabadidőmben sokat sportolok, korcsolyázok, biciklizek, hobbi szinten gitározok. Örökbefogadott vadászkutyámmal járom a természetet és együtt tanulunk – játszunk, de akár még nem gazdisodott, menhelyi kutyákkal is foglalkozom. A kutya nevelés – tréningezés által sokat tud fejlődni az ember. Igen jó tükröt kapok magamról és a gyakorlati módszereimről. Meg kellett tanulnom, hogyan legyek következetes, néha gyengéd vagy éppenséggel határozott. Sok technikát ki kell próbálni, mire a legjobban tudunk együttműködni. Minden kutyatréning úgy kezdődik, hogy először a gazdit kell fejlesztenünk. 
 
Mennyire sikerül a munka és magánélet egyensúlyát megtartani?
 
Szeretem a kötetlen munkaidőt, számomra jól működik. Előfordult már, hogy késő délután támadt egy nagyon jó ötletem, amelyen egészen estig ügyködtem. Amikor viszont nem jön az ihlet, vagy várakoznom kell, akkor lecsúsztatom az előző alkalmat. Természetesen kell egy belső tartás is, hogy megtartsuk az egyensúlyt.
 
Miért érdemes az evosoftnál dolgozni?
 
Az evosoftnál nagyon családias a légkör és a kötetlen munkaidő is nagyot dob a hangulaton. Szeretem az iroda minőségét és lokációját, s ez hamarosan, az új székházba történő költözés után még jobb lesz. Az eAutomotive növekedési pályán van, hiszen nő az igény az elektromos autók iránt. Az evosoftnál mind a teszt és mind a fejlesztési oldalon elég széles a paletta a leendő munkatársak számára. Ha valaki bekerül hozzánk, hosszú távon sok lehetősége lesz több mindent is kipróbálni.