3 mérnök, 3 életút - Interjú Nyíri Gáborral

p, 09/28/2018 - 14:12 -- katalin.herczeg.ext
Mérnöknek lenni jó - de miért is? 3 kollégánk példáján keresztül mutatjuk meg, hogy miért jó választás a mérnöki életút!
 
Nyíri Gábor, Szoftvermérnök, szakértő,  System Test & Engineering
 
Gábor a szakértői irányt képviseli az evosoftnál. 2013 óta dolgozik a jelenlegi projektjén, mellette az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán előadóként tevékenykedik, a Sitrain képzési rendszerben rendkívül elismert oktató, s ha valamit hajtástechnika terén a System Testen be kell mutatni, jó eséllyel Ő fog nekünk segíteni.
 
 
Hogyan kerültél az evosofthoz?
 
Nem túl gyorsan, mármint ami az életkoromat illeti. A Kandó (ma BMF) elvégzése után középiskolai tanárként kezdtem el dolgozni és úgy képzeltem, hogy a tanári pályáról megyek majd nyugdíjba. Nagyon szerettem a tanítást, de az első gyerekünk megszületése után fel kellett hagynom ezzel a költséges hobbival és jövedelmezőbb munkát kellett keresnem. Így kerültem az evoPro-hoz, ahol System Test területén dolgoztam több mint 5 évig. Eleinte egy számomra kevésbe fekvő témán, majd hajtástechnikában. Végül 2012-ben lettem evosoftos, amikor a cég megvásárolta a System Test ágazatot, ahol a munkafeladataim ugyanazok maradtak csupán a környezet változott.
 
Különleges a munkaköröd. Mit csinálsz az evosoftnál? 
 
Annyiban különleges, hogy az evosoft, elsősorban egy szoftverfejlesztő cég, a System Testen pedig akadnak, akik villamosmérnöki munkát végeznek. Mint az általunk (Siemens) fejlesztett automatizálási eszközök első felhasználói, megpróbáljuk az eszközeinkkel a terepen dolgozó mérnökök feladatait elvégezni. Ehhez persze meg kell érteni, hogy például esetemben a hajtásokat pontosan milyen feladatok elvégzésére kívánják felhasználni. Érdekessé teszi a munkánkat, hogy az említett feladatok tesztelésére különböző hardvereket fejlesztünk. Ezek lehetnek olyan gépek, melyek a terméket tesztelik, ez a tesztautomatizálás, de lehetnek kisebb, játékos modellek, amiken jellemzően kézzel állítjuk össze a projektet és a terepi felhasználókkal teljesen azonos módon vizsgáljuk a működést. Különleges abból a szempontból is, hogy ezeken a modelleken szoktuk bemutatni a tevékenységünket az érdeklődőknek, így kicsit belekóstolhatunk a marketingbe is.
 
A munkád mellett oktatsz is. Mesélnél erről?
 
Mivel ezen a pályán is elengedhetetlen a folyamatos tanulás, az evosoft támogatja a munkatársak fejlődését ebben a tekintetben is. Én is számos oktatáson vettem részt a katedra mindkét oldalán. Ennek nemcsak a szakmai fejlődés a haszna, hanem változatosságával is gyönyörködtet. Két külső oktatásról is mesélhetek: a Siemens, az ipari felhasználók számára, PLC, hajtástechnika, ipari kommunikáció, és sok más egyéb témában SITRAIN fantázianév alatt, szakmai képzéseket szervez. Mivel évekig teszteltem a G120 frekvencia családot, ebben a témában én tartom az oktatásokat. Ennek során az információ kétirányba áramlik, hiszen a kérdésekből, történetekből én is megismerhetem az eszközök valós felhasználási eseteit, ami a teszteléshez elengedhetetlen. Ráadásul ez a képzés olykor ipari helyszínen zajlik, így az eszközeinket természetes élőhelyükön is tanulmányozhatom. 
 
És a másik külső oktatás?
 
A másikban csak kis szerepem van, ez pedig az egyetemi oktatás. Ezt a cégünk afféle társadalmi felelőségvállalásképpen végzi, amit nagyot értékelek.
 
Mitől különleges a te munkád?
 
Nem irányítok embereket, mint egy hagyományos vezető vagy menedzser, de a területhez és projekthez kapcsolódóan sok emberrel tartom mégis a kapcsolatot, hiszen bárki, akinek a témában kérdése van, fordulhat hozzám. Munkámmal, tudásommal, tapasztalatommal támogatom a csapat munkáját, hozzájárulok a fejlesztésükhöz, szemléletformáláshoz, inspirálom őket a hajtástechnika területén való elmélyedésben. Ahogy egy jó mentornak vagy tanárnak is az a feladata, hogy amit szeret, azt kellő motivációval át is tudja adni úgy, hogy azt mások is megszeressék. Én így vagyok a hajtástechnikával: ha bármilyen probléma, kérdés merül fel, tudásomat, tapasztalataimat megosztva próbálom arra sarkallni a kollégákat, együtt gondolkozzunk el a lehetséges megoldásokon, megértve a felhasználói oldalt is. Munkánkhoz meg kell érteni azt, hogy a telephelyi mérnök mit él át, mit kell csinálnia, mennyi ideje van stb. Ezt a szemléletmódot próbálom átadni, népszerűsíteni.
 
Hobbid és magénéleted összeegyeztethető a munkáddal?
 
Igen, ebben az evosoft elég jó. Tartjuk az időkereteket, ráadásul az otthoni munkavégzést is támogatják. A vezetők is családcentrikus értékrendet képviselnek, amivel négy gyerekes apaként tudok azonosulni.