3 mérnök, 3 életút - Interjú Kapuszta Mátéval

p, 09/28/2018 - 14:07 -- katalin.herczeg.ext

Mérnöknek lenni jó - de miért is? 3 kollégánk példáján keresztül mutatjuk meg, hogy miért jó választás a mérnöki életút!

Kapuszta Máté, Hálózatépítő és üzemeltető mérnök, CM, Application Solutions and Services
 
Folyamatosan keresi a fejlesztési potenciált a rendszerben az ügyfelek legnagyobb megelégedésére, szinte nincs hónap, amikor Mátét név szerint ne dicsérnék meg.  A napi munkán felül, nagyon sok olyan fejlesztést hajtott végre, ami nagymértékben megkönnyíti az evosoft belső folyamatait. Néhány azok közül, amit az elmúlt időszakban letett az asztalra: ICE for the IOT countries, O3-as rotálási process, BA process fejlesztés, O5 Blog Design kialakítása a szemészeti visszajelző toolra beadott pályázata.
 
 
Milyen út vezetett az evosoftig?
 
Gyerekkoromtól fogva érdekelt a számítógép. Számítógép rendszerkarbantartó és üzemeltető, illetve hálózatépítő és üzemeltető OKJ-s vizsgát is szereztem, majd 3 évig rendszergazda voltam a hadtörténeti múzeumban. Egyetemi tanulmányaimat az ELTE-n kezdtem mérnök-informatika szakon, majd megszakítva a tanulmányaimat Londonban egy streaming fejlesztőcégnél dolgoztam DevOPS-ként, tökéletesen elsajátítva az angol nyelvet is. Az elméleti tudás mellett, nagyon fontos a gyakorlati, amelyet a munkahelyen lehet megszerezni. Tanulmányaim során kapott mérnök-informatikai alaptudás tökéletesen volt ahhoz, hogy később a gyakorlatban, a munkahelyi környezetben elsajátítsam a szakma legjavát. 
 
Miért éppen evosoft?
 
Miután Londonból hazaköltöztem, kezdtem dolgozni az evosoftnál. Azért választottam az evosoftot, mert nagyon jókat hallottam az itt rejlő fejlődési potenciálról és úgy gondoltam, az evosoft egy stabil munkahely, ahol hosszú távra lehet tervezni. Jók a kollégák, könnyű együtt dolgozni velük, hamar sikerült felvenni a fonalat és beilleszkednem, bár sok újdonsággal találkoztam a betanulás során. Kötetlen munkarendben vagyok, amely számomra nagyon ideális, hiszen megfelelő szabadidőt tudok szentelni a családra.
 
Milyen feladatokkal foglalkozol?
 
A mi feladatunk az evosoft Hungary belső munkatársainak a támogatása, ugyanakkor vannak megoldásaink az evosoft GmbH felé is. Munkaköröm szerint sharepoint üzemeltetéssel foglalkozom. Egyéni megoldásokkal, kisebb fejlesztésekkel is foglalkozunk cégen belül, amellyel segítjük a kollégáink munkáját. Papír alapú, wordos, exceles munkákat tudunk kiváltani ezekkel az általunk fejlesztett, egyedi, automatizált megoldásokkal, például saját portál és ehhez kapcsolódó applikáció támogatása.
Élvezem, hogy ritkán van időm unatkozni, folyamatosan érkeznek hozzánk az igények. Ha látunk olyan területet, ahol a napi munkát elő tudnánk segíteni általunk fejlesztett egyedi megoldással, akkor megkeressük a munkatársakat javaslatainkkal. Nagyon pozitív a kollégák visszajelzése is arról, hogy mennyivel gördülékenyebbé válik a munkájuk a fejlesztéseink által.
 
Van oktatási, továbbképzési lehetőség számotokra is?
 
Természetesen vannak, mi is próbálunk főleg az applikációkkal kapcsolatos technológiákban fejlődni, az újabb fejlesztésekre koncentrálni (Share point online-ban vagy felhős rendszereknek a megoldásaira koncentrálni). Ezeket a cég is támogatja. Ebben a munkában az a jó, hogy mindig van benne egy kis csavar, dinamikusan mindig más megoldásokat kell kitalálni, és mindig van valami új, amit tanulhatok a folyamatból.
Szükséges, hogy az ember fejlessze önmagát, tréningeken, workshopokon keresztül és nem utolsó sorban a kollégákkal történő eszmecsere során. Sokszor az embernek magának is utána kell járnia, utána olvasgatni azon tudásnak, ami a munkája elvégzéséhez szükséges. Enélkül a technológia hamar elhaladna mellette.
 
Milyen jövőbeli terveid vannak?
 
Nagyon szeretem ezt a területet és szeretnék továbbra is itt maradni, a kollégáimmal és a csapattal nagyon jól együtt tudunk dolgozni. Nagyon jó a hangulat és a feladatkör számomra ennyi év távlatában is ugyanolyan érdekes, hiszen mindig tudok újat találni benne és úgy látom fejlődési lehetőség is van benne. Ha majd átállunk egy új környezetre, új platformra - ami még ugyan nincs tervben - az lesz még igazi kihívás számunkra 
 
Akkor mondhatjuk, hogy a munkád a hobbid?
 
Igen, így van. Szeretek szabadidőmben is sok mindenbe belefogni, amennyire az időm család mellett engedi. Jelenleg hobbi szinten játékot fejlesztek és robotikával is foglalkozok, teljesen saját magam kedvére, illetve a gyerek szórakoztatására. Ezek csak hobbiprojektek. Természetesen sok időt vagyok a családommal, gyermekemmel, és ami az utóbbi időben sok szabadidőm elvette, a házfelújítással.
 
Miért érdemes az evosoft-nál dolgozni?
 
Kiskorom óta számítógép előtt ülök, azóta magaménak érzem az informatikát. Az evosoftnál elismerik az ember munkáját és fantasztikusak a kollégák. Jó pozícióink vannak, folyamatos fejlődési lehetőségekkel, minden területen mindig tud valami újat tanulni az ember. A családias környezet, az összetartó csapat, a jó hangulat mind-mind könnyebbé teszik a munkába járást. Nem „melózni”, hanem dolgozni járok.