3 mérnök, 3 életút - Interjú Beregszászi Péterrel

p, 09/28/2018 - 14:12 -- katalin.herczeg.ext

Mérnöknek lenni jó - de miért is? 3 kollégánk példáján keresztül mutatjuk meg, hogy miért jó választás a mérnöki életút!

Beregszászi Péter, Product Owner, Digitalization üzletág
 
„Diákoknak egy tökéletes felállás az, ahogy az evosoft a diákmunkát kezeli. Hiszen mindamellett, hogy rugalmas a cég, ellátnak szakmai feladatokkal, melyekből sokat lehet fejlődni és tovább lehet lépni teljes állású munkaerőnek.”
 
 
Péter az ELTE programtervező informatikus szakon tanult. Szakmai tudásán túl, emberközpontúságának, kiváló kommunikációs készségének köszönhetően tökéletesen megállta a helyét több, kihívásokkal teli, felelősségteljes pozícióban is. Tanulási vágyának köszönhetően szerteágazó tudásra tett szert és méltán vívta ki munkatársai elismerését és a Product Owneri címet.
 
Hogyan indult a pályafutásod az evosoftnál?
 
2014-ben szakmai gyakornokként kezdtem pályafutásomat az evosoftnál. Igazán izgalmasan, barlangfürdőzéssel, bográcsozással, borozgatással indult az életem az evosoftnál, hiszen pont akkor csatlakoztam a céghez, amikor a csapatom egy miskolctapolcai teameventet tartott. Félév gyakornokoskodás után az IOWA projekt ipari automatizációs platformján dolgozó tesztelői csapatba kerültem. A team akkori csapatvezetőjével a HVG Állásbörzén találkoztam először. Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy itt vagyok, hiszen olyan meggyőzően érvelt amellett, hogy érdemes az evosoftnál dolgozni, hogy azonnal beadtuk az önéletrajzunkat két másik jelenlegi kollégámmal együtt. 
 
Milyen feladatkörökben dolgoztál?
 
Másfél évvel később volt lehetőségem átvenni a csapatvezetői helyet. Nagyon jó kihívás volt ez a feladata, rengeteg munkával járt, így nagyon oda kellett figyelnem a work-life balance megtartására, de rengetget tanultam belőle. Később átkerültem a fejlesztési oldalra, ahol ugyanebbe a témába tartozó fejlesztői csapatnak lettem a technikai vezetője. Ottlétem alatt álltunk át egy scrum központú agilisabb munkamódszerre, ahol a tesztelők és fejlesztők együtt vannak a csapatban, ettől kezdve Scrum master lett a pozícióm. Az IOWA projekten egy Scrum master egészen speciális feladatkörrel rendelkezik, hiszen felelősséggel tartozunk a komponensük iránt és nemcsak a ceremóniákat vezetjük le, hanem mi vagyunk az első szál a Product managerek felé. A komponensünket érintő kérdések vagy például kliens oldalról jövő hibajegyek esetében minket keresnek meg elsőnek. 2019 júliusa óta pedig már Product owneri feladatokat is viszek. 
 
Mi jelentette a legnagyobb kihívást a különböző munkakörök során?
 
Szakmai utam során sokat segítettek olyan tulajdonságok, mint az empátia, kommunikációs képesség és analitikus gondolkodás. Sokan nagyon ügyesek a szakmájukban, viszont ahhoz, hogy vezetővé lépjenek elő, szükséges a jó kommunikáció. Ha meg tudod értetni magadat és meg tudod érteni a másikat, sokkal egyszerűbb egy irányba menni. Coaching szempontból pedig nagyon sokat köszönhetek a feletteseimnek, építő jellegű kritikáiknak, valamint kollégáimnak is az együttműködő hozzáállásukért és segítőkészségükért.  
 
Mit szerettél legjobban eddigi munkád során?
 
Gyakornokságom alatt nagy jó volt a rugalmasság, amellyel a szervezet támogatja a diákokat. Tesztelői feladatköröm legjobb része az volt, hogy folyamatosan rejtélyekre kellett megoldást találnom, amely sorén az analitikus gondolkodásmódom tudtam jelentősen fejleszteni. Vezetőként pedig az emberek motiválása, a közös cél elérése és az emberek csapattá kovácsolása volt a legizgalmasabb feladat. Nagyon komoly koordinációt kíván, mégis az egyik legjobb része a munkámnak vezetőként az, hogy nagyon sok kollégával találkozom – beleértve a külföldi kollégákat is – és tudok egyszerre együtt dolgozni.
 
Milyen továbbképzési lehetőségeid voltak?
 
Az evosoft sokféle szakmai továbbképzési lehetőséggel támogatja a munkatársak fejlődését, valamennyi pozícióm során végig adottak voltak ezek a lehetőségek. Nagyon jó eszköztára van a cégnek erre, így már tesztelőként részt vettem többek között ISTQB, asszertív kommunikációs tréningen, angol nyelvképzésen. Van olyan projektünk, mely 4 országban fut, így napi szinten többet beszélek angolul, mint magyarul. Számomra nagyon motiváló, hogy aktívan tudom tartani nyelvtudásomat. Amióta itt dolgozom már többször utaztam külföldre, a közeljövőben is kilátásban van több szakmai út. Nagyon jó, hogy tudunk találkozni a külföldi kollégákkal, és a kapcsolatépítésen túl világot láthatunk, jut idő arra is, hogy a kollégákkal feltérképezzük a várost. 
 
Hogyan tovább?
 
Jelenleg a Product owneri pozícióba szeretnék beletanulni és elmélyíteni a tudásomat ezen a területen. Hamarosan részt veszek egy tréningre is a témában, valamint nagyon sokat segítenek is tapasztalt kollégáim is a felzárkózásban. Jövőbeli terveimhez tartozik, hogy szívesen kipróbálnám a Team menedzseri feladatkört is, hiszen ott is sokat tudnék az emberekkel foglalkozni, viszont még nem szeretném a technikai részt sem elengedni, így egyelőre a tökéletes helyen vagyok. Tapasztalatszerzési célból kiváló rotációs lehetőségek is vannak az evosofton belül, ugyanakkor nálunk annyira jó a csapat, a hangulat, valamint mindig volt hova előre lépni, hogy nem gondolkodom a váltásban.
 
Miért érdemes mérnöknek lenni?
 
Ebbe az irányba tart a világ, egyre több mérnökre van szükség. Egyre több olyan munka van, amihez elengedhetetlen a mérnöki tudás. Ez egy olyan szakma, ahol végtelen a lehetőségek száma. Mérnökként lehetőségünk van új innovációs ötletek megvalósítására és kipróbálására, amelyek az emberiség életét döntően befolyásolják, életminőségét javítják.  
 
Könnyű megtartanod a munka és magánélet egyensúlyát?
 
Fontos hangsúlyt fektetni a kettő egyensúlyára, meg kellett tanulnom tudatosan figyelni a szabadidőm megtartására, mert sok felelősség van rajtam, ugyanakkor el is kell tudni ezt engedni. Nagyon sokáig a kollégákkal jártunk el squash-olni, nemrég pedig összeszerveztem egy focicsapatot a közvetlen kollégáimból. Folyamatosan szervezünk a kollégákkal szabadidős programokat, évente egyszer eltöltünk együtt egy napot Velencei tónál, és nemrég pedig elmentünk a kollégákkal egy szabadulószobába, ahova természetesen az jött, akinek kedve volt.