System Test & Engineering

"Hajtástechnikai, automatizálási és irányítási rendszereket tesztelünk. Amit mi a tesztjeinken átengedünk, az már a felhasználóhoz kerül – így komoly felelősségünk van az ügyfél elégedettségével kapcsolatban."

Sándorfalvi György üzletág-igazgató

„Az evosoft legfiatalabb üzletágánál általános ipari automatizálási rendszerteszteléssel és olyan speciális témákkal is foglalkozunk, mint az erőművi irányítási rendszerek vizsgálata. A 2013 januárjában megvásárolt terület fő profilja a rendszertesztelés, ami elsősorban meglévő szoftver- és hardver-rendszerek validálását és verifikálását jelenti. Bővebben: azt vizsgáljuk, hogy a hozzánk érkező Siemens termékek elérték-e már a piaci érettség mérföldkövét.
Ipari partnereink és végfelhasználóink között tudjuk a BMW-t, a Volkswagent, számos németországi és két magyarországi erőművet, emellett jelen vagyunk a Liszt Ferenc repülőtér, valamint a győri Audi és a kecskeméti Mercedes gyárak irányítási rendszerében is.

Sándorfalvi György üzletág-igazgató

Felelősségteljes munka a miénk: a Siemens menedzsmentje többek között a mi véleményünkre alapozza döntését, amellyel kereskedelmi forgalomba enged egy adott terméket, vagy további fejlesztésre küldi vissza. Mi vagyunk a termékfejlesztés utolsó lépcsőfoka, ez azt jelenti, hogy mi vagyunk az első ügyfelei és egyben az első felhasználói is a Siemens termékeinek. Mi a terméket már abban a formájában teszteljük, ahogyan azt a végfelhasználó kapná meg.
A nálunk lévő témákban megjelennek a Siemens nagy ipari termékeiben használt szoftverek és célhardverek, amelyek vizsgálatával foglalkozunk. Ezek nem kompakt berendezések, hanem a német partnerünk ipari környezetben használt automatizált rendszereinek egy-egy komponense.

Az üzletágunknál végzett munka főként rendszertesztelés, és az ezt kiegészítő tesztautomatizálás. Utóbbi tevekénység az  agilis fejlesztési modell egyik alappillére, az ebben összegyűlt tudásunkat a Siemens-en belül is elismerik, sokszor mint tanácsadóként segítjük az anyacég kollégáit.

Az egyik speciális projektünkben az erőművekben működő megfigyelési és vezérlőegység szoftverét teszteljük, emellett olyan terepi szintű működést is vizsgálunk, amelyeket az erőművek adminisztrátorai használnak.
Rendszerteszteket végzünk a Siemens csúcstechnológiájú programozható logikai vezérlőire (PLC, Programmable Logic Controller), ipari kezelőfelületekre (HMI, Human Machine Interface), automatizálás-irányítási szoftverekre, szerszámgép vezérlő rendszerekre, emellett biztonságkritikus funkciók tesztelését is végezzük, például egyik kiemelkedő kulcsterületünkön a hajtásvezérlő rendszerek területén.

Főként villamosmérnököket és informatikusokat foglalkoztató projektjeink mindegyike Budapesten található. Az ágazatban dolgozó kollégák felé elvárás az adott termék professzionális szintű ismerete, és a tesztelésben szerzett tapasztalat. A tesztautomatizáláshoz a Siemens standard test management rendszerét, valamint Team Foundation Servert (TFS) használunk.