Interjú a HR-referenssel

Hogyan néz ki egy interjú az evosoftnál?
A kiválasztással foglalkozó kolléganőnket kérdeztük a témáról.

Mi történik a beküldött önéletrajzokkal?
Minden hozzánk érkező életrajzot feldolgozunk a beérkezéstől számított 2-3 munkanapon belül - függetlenül attól, hogy a jelentkező az evosoftos oldalon vagy valamelyik álláskereső portál révén adta be az önéletrajzát. A beérkezett adatokat egy belső adatbázisban rögzítjük és létrehozunk az álláskereső számára egy saját profilt. Ezt azért tesszük, mert az üzletágvezetőink, projektvezetőink ezeket a profillapokat böngészve keresnek jelölteket a nyitott pozíciókra.
Az életrajzokat tehát nem csak azok a vezetők látják, akiknek a hirdetésére jelentkezett a pályázó. Amennyiben más szakterület is ideális jelöltnek tartja a jelentkezőt, behívhatja egy interjúra. Így tehát nagyobb az esély arra is, hogy állást talál nálunk!
Javaslom a pályázóknak, ha több pozíció is érdekli őket, írják be nyugodtan egy jelentkezésbe az összes állás nevét. Ezzel megkönnyítik a keresést a projektvezetők számára, maguknak pedig több esélyt adnak.

Mi történik egy interjú során?
Az adott szakterület keresi fel a jelölteket és egyeztet időpontot egy személyes találkozóra. Az evosoftnál többnyire 1 vagy 2 körös folyamatban gondolkodunk. Kivételt képeznek ez alól azok a keresési igények, ahol a német partner külön körben is egyeztet a jelentkezővel.
A személyes találkozók általában 1-1,5 órásak, ahol a HR képviselője mellett az érdeklődő szakterület munkatársa, projektvezetője vesz részt.
A beszélgetés során rákérdezünk a jelölt korábbi tapasztalataira, szakmai ismereteire és nyelvtudására – amennyiben a kiírás szerint szükség van rá. A szakmai ismereteket teszt során mérjük fel. Ez általában egy papír alapú kérdéssor vagy teszt megválaszolásával történhet. Ilyenkor a szakterületek képviselői általában a szemléletet, gondolkodásmódot figyelik meg: mennyire tudnak építeni az adott jelölt tudására, azt mennyire tudja a pályázó a gyakorlatban is használni. A szakmai kérdésekben a HR megfigyelőként van jelen, de természetesen a pályázókat is segítjük a beszélgetés koordinálásával.

Hogyan lehet erre készülni?
Azt javaslom a jelölteknek, hogy mindenképpen készüljenek fel az adott területből, az ott ismert szakkifejezésekből és egyáltalán arról, hogy az üzletág termékeit hol, miként használják. Ha olyan ismereteket kell felmutatni, amelyet a pályázó régen használt, érdemes az interjú előtt frissíteni a tudást. Emellett javaslom, hogy a pályázó nézzen utána az evosoftnak és nem árt tudni azt sem, hogy a cég milyen kapcsolatban van a Siemensszel. Ez a honlap egy jó kiinduló pont lehet az adatok begyűjtéséhez.

Vannak tipikus hibák?
A tájékozottság és naprakész tudás mindenképpen jó pont - a hiánya viszont annál inkább rossz fényt vet a jelöltre! Valamilyen szinten legyen tisztában a pályázó azzal, hogy hová, milyen céghez és milyen pozícióra adta be a jelentkezését. Nem szabad megijedni az idegen nyelvű kérdésektől és ne legyünk zárkózottak az interjú során. Lépjünk fel annyira határozottan, amennyire az – ilyenkor egyébként általános – izgalmi állapot engedi. 

A sikeres pályázó mikor kezdheti meg a munkát?
Az interjúhoz képest 2-3 hét türelmi időt szoktunk kérni a döntésig. Ennek letelte után mindenképpen értesítést küldünk a jelöltnek arról, hogyan áll a kiválasztási folyamat. A sikeres felvételi után a pályázó általában azonnal megkezdheti a munkát.

Mindenkit értesítetek?
Aki személyes interjún jár nálunk, annak minden alkalommal írásban küldünk visszajelzést a kiválasztás eredményéről, vagy pedig telefonon keressük meg.