Interjú a HR igazgatóval

Hogyan néz ki egy interjú az evosoftnál?
Az evosoft Hungary Kft. HR igazgatóját, Schmidt Barbarát kérdeztük a témáról.

Hogyan lehet jelentkezni az evosoftnál meghirdetett állásokra?
A cég saját karrier oldalán vagy az álláskereső portálokon közzétett hirdetésekben megjelölt címen. Az evosoft karrier oldalán a pályázó maga tölti fel az életrajzát egy webes portálon keresztül; itt célszerű minél több adatot, minél több információt megadnia magáról, amellyel nemcsak az esélyeit növeli, hanem sokkal fókuszáltabban tudunk számára megfelelő álláslehetőséget ajánlani.

Mi történik a beküldött önéletrajzokkal?
Minden hozzánk érkező életrajzot feldolgozunk a beérkezéstől számított 2-3 munkanapon belül - függetlenül attól, hogy a jelentkező az evosoftos oldalon vagy valamelyik álláskereső portálon keresztül adta be az önéletrajzát. A beérkezett adatokat egy belső adatbázisban rögzítjük és létrehozunk az álláskereső számára egy saját profilt. Ezt azért tesszük, mert az üzletágvezetőink, projektvezetőink ezeket a profillapokat böngészve keresnek jelölteket a nyitott pozíciókra. Az életrajzokat nem csak azok a vezetők látják, akiknek a hirdetésére jelentkezett a pályázó. Amennyiben más üzletág is ideális jelöltnek tartja a jelentkezőt, behívhatja egy interjúra. Így tehát nagyobb az esély arra is, hogy állást talál nálunk. Javasoljuk a pályázóknak, ha több pozíció is érdekli őket, írják be nyugodtan egy jelentkezésbe az összes állás nevét. Ezzel megkönnyítik a keresést a projektvezetők számára, maguknak pedig több esélyt adnak.

Mi történik egy interjú során?
A jelölteket elsőként a HR osztály munkatársai keresik fel. Ezen a telefonos előszűrésen részletesebben kérdezzük a pályázót a szakmai képességeiről, az addigi tapasztalatairól, sokszor a nyelvtudásáról is azért, hogy árnyaltabb képet kapjunk a tudásáról, személyéről. Amennyiben a telefonos szűrést követően a jelöltet alkalmasnak véljük a megpályázott pozíció betöltésére, behívjuk egy személyes interjúra. Az evosoftnál többnyire 1, maximum 2 körös folyamatban gondolkodunk. A személyes találkozók általában1,5 órásak, ahol a HR képviselője mellett az érdeklődő üzletág munkatársa, projektvezetője vesz részt. Ez a felállás kölcsönösen előnyös mindkét fél számára: munkáltatóként személyesen találkozunk a pályázóval, akiről a leendő vezetője egy olyan képet kap, ami alapján el tudja dönteni, hogy a jelölt beleillik-e a csapatba. A másik oldalon pedig a pályázó megismeri a projektet, a leendő felettesét és a kollégáit. A személyes beszélgetés során a jelöltet részletesebben kérdezzük a szakmai ismereteiről, nyelvtudásáról, a szakmai képességeket pedig egy interaktív teszt során mérjük fel. A tényleges tudás mellett az üzletágak képviselői általában a szemléletet, a gondolkodásmódot figyelik meg: mennyire tudnak építeni az adott jelölt tudására, azt mennyire tudja a pályázó a gyakorlatban is használni. A szakmai kérdésekben a HR megfigyelőként van jelen, de természetesen a pályázókat is segítjük a beszélgetés koordinálásával.

Hogyan lehet erre készülni?
Azt javasoljuk a jelölteknek, hogy mindenképpen készüljenek fel az adott területből, a technológiákból, az ott ismert szakkifejezésekből és egyáltalán arról, hogy az üzletág termékeit hol, miként használják. Ha olyan ismereteket kell felmutatni, amelyet a pályázó régen használt, érdemes az interjú előtt frissíteni a tudást. Legyen szó akár a szakmai ismeretekről, akár a nyelvtudásról. A felvételi során a tényleges nyelvi képességeket nézzük, a nyelvvizsga megléte másodlagos – az élő, gyakorlati tudás ennél sokkal fontosabb. Örök kérdés a megfelelő öltözék az interjúkon. Az evosoftnál nincs kőbe vésett dress code, az amerikai vállalatokkal ellentétben nálunk nem kötelező az öltöny vagy a szövetnadrág viselete. Állásinterjúkra ajánljuk az irodánkban megszokott hétköznapi viseletet, azaz inget vagy galléros pólót. Ezen túl javasoljuk a felkészüléshez, hogy a pályázó nézzen utána az evosoftnak, és nem árt tudni azt sem, hogy a cég milyen kapcsolatban van a Siemens-szel. Az evosoftos honlap egy jó kiinduló pont lehet az adatok begyűjtéséhez.

Vannak tipikus hibák?
A tájékozottság és naprakész tudás mindenképpen jó pont - a hiánya viszont annál inkább rossz fényt vet a jelöltre! Valamilyen szinten legyen tisztában a pályázó azzal, hogy hová, milyen céghez és milyen pozícióra adta be a jelentkezését. Nem szabad megijedni az idegen nyelvű kérdésektől, és ne legyünk zárkózottak az interjú során. Lépjünk fel annyira határozottan, amennyire az – ilyenkor egyébként általános – izgalmi állapot engedi. Saját magának segít a jelölt azzal, ha végiggondolja azokat a kérdéseket, és az azokra adandó válaszokat, amelyek egy interjú során felmerülhetnek. 

A sikeres pályázó mikor kezdheti meg a munkát?
Az interjúhoz képest általában 2-3 hét türelmi időt szoktunk kérni a döntésig. Ennek letelte után mindenképpen értesítést küldünk a jelöltnek arról, hogy hol tart a kiválasztási folyamat. A sikeres felvételi után a pályázó általában azonnal megkezdheti a munkát. A kezdésig a kiválasztásért felelős kollégák segítik a leendő munkatársakat, kérdéseikkel hozzájuk fordulhatnak.

Mindenkit értesítetek?
Aki személyes interjún jár nálunk, annak minden alkalommal írásban küldünk visszajelzést a kiválasztás eredményéről, vagy pedig telefonon keressük meg.