Hogyan néz ki egy interjú az evosoftnál?

Mire számíthatsz egy személyes találkozón? Hogyan készülj az interjúra? Kikkel találkozhatsz az evosoftnál egy állásinterjún?
Az evosoft Hungary Kft. HR igazgatóját, Schmidt Barbarát kérdeztük a témáról.Hogyan lehet jelentkezni az evosoftnál meghirdetett állásokra?
A cég saját karrier oldalán vagy az álláskereső portálokon közzétett hirdetésekben megjelölt címen. Az evosoft karrier oldalán a pályázó maga tölti fel az életrajzát egy webes portálon keresztül; itt célszerű minél több adatot, minél több információt megadnia magáról, amellyel nemcsak az esélyeit növeli, hanem sokkal fókuszáltabban tudunk számára megfelelő álláslehetőséget ajánlani.

Mi történik a beküldött önéletrajzokkal?
Minden hozzánk érkező életrajzot feldolgozunk a beérkezéstől számított 2-3 munkanapon belül - függetlenül attól, hogy a jelentkező az evosoftos oldalon vagy valamelyik álláskereső portálon keresztül adta be az önéletrajzát. A beérkezett adatokat egy belső adatbázisban rögzítjük és létrehozunk az álláskereső számára egy saját profilt. Ezt azért tesszük, mert az üzletágvezetőink, projektvezetőink ezeket a profillapokat böngészve keresnek jelölteket a nyitott pozíciókra. Az életrajzokat nem csak azok a vezetők látják, akiknek a hirdetésére jelentkezett a pályázó. Amennyiben más üzletág is ideális jelöltnek tartja a jelentkezőt, behívhatja egy interjúra. Így tehát nagyobb az esély arra is, hogy állást talál nálunk. Javasoljuk a pályázóknak, ha több pozíció is érdekli őket, írják be nyugodtan egy jelentkezésbe az összes állás nevét. Ezzel megkönnyítik a keresést a projektvezetők számára, maguknak pedig több esélyt adnak.

Mi történik egy interjú során?
A jelölteket elsőként a HR osztály munkatársai keresik fel. Ezen a telefonos előszűrésen részletesebben kérdezzük a pályázót a szakmai képességeiről, az addigi tapasztalatairól, sokszor a nyelvtudásáról is azért, hogy árnyaltabb képet kapjunk a tudásáról, személyéről. Amennyiben a telefonos szűrést követően a jelöltet alkalmasnak véljük a megpályázott pozíció betöltésére, behívjuk egy személyes interjúra. Az evosoftnál többnyire 1, maximum 2 körös folyamatban gondolkodunk. A személyes találkozók általában1,5 órásak, ahol a HR képviselője mellett az érdeklődő üzletág munkatársa, projektvezetője vesz részt. Ez a felállás kölcsönösen előnyös mindkét fél számára: munkáltatóként személyesen találkozunk a pályázóval, akiről a leendő vezetője egy olyan képet kap, ami alapján el tudja dönteni, hogy a jelölt beleillik-e a csapatba. A másik oldalon pedig a pályázó megismeri a projektet, a leendő felettesét és a kollégáit. A személyes beszélgetés során a jelöltet részletesebben kérdezzük a szakmai ismereteiről, nyelvtudásáról, a szakmai képességeket pedig egy interaktív teszt során mérjük fel. A tényleges tudás mellett az üzletágak képviselői általában a szemléletet, a gondolkodásmódot figyelik meg: mennyire tudnak építeni az adott jelölt tudására, azt mennyire tudja a pályázó a gyakorlatban is használni. A szakmai kérdésekben a HR megfigyelőként van jelen, de természetesen a pályázókat is segítjük a beszélgetés koordinálásával.

Hogyan lehet erre készülni?
Azt javasoljuk a jelölteknek, hogy mindenképpen készüljenek fel az adott területből, a technológiákból, az ott ismert szakkifejezésekből és egyáltalán arról, hogy az üzletág termékeit hol, miként használják. Ha olyan ismereteket kell felmutatni, amelyet a pályázó régen használt, érdemes az interjú előtt frissíteni a tudást. Legyen szó akár a szakmai ismeretekről, akár a nyelvtudásról. A felvételi során a tényleges nyelvi képességeket nézzük, a nyelvvizsga megléte másodlagos – az élő, gyakorlati tudás ennél sokkal fontosabb.
Örök kérdés a megfelelő öltözék az interjúkon. Az evosoftnál nincs kőbe vésett dress code, az amerikai vállalatokkal ellentétben nálunk nem kötelező az öltöny vagy a szövetnadrág viselete. Állásinterjúkra ajánljuk az irodánkban megszokott hétköznapi viseletet, azaz inget vagy galléros pólót. Ezen túl javasoljuk a felkészüléshez, hogy a pályázó nézzen utána az evosoftnak, és nem árt tudni azt sem, hogy a cég milyen kapcsolatban van a Siemens-szel. Az evosoftos honlap egy jó kiinduló pont lehet az adatok begyűjtéséhez.

Vannak tipikus hibák?
A tájékozottság és naprakész tudás mindenképpen jó pont - a hiánya viszont annál inkább rossz fényt vet a jelöltre! Valamilyen szinten legyen tisztában a pályázó azzal, hogy hová, milyen céghez és milyen pozícióra adta be a jelentkezését. Nem szabad megijedni az idegen nyelvű kérdésektől, és ne legyünk zárkózottak az interjú során. Lépjünk fel annyira határozottan, amennyire az – ilyenkor egyébként általános – izgalmi állapot engedi. Saját magának segít a jelölt azzal, ha végiggondolja azokat a kérdéseket, és az azokra adandó válaszokat, amelyek egy interjú során felmerülhetnek.

A sikeres pályázó mikor kezdheti meg a munkát?
Az interjúhoz képest általában 2-3 hét türelmi időt szoktunk kérni a döntésig. Ennek letelte után mindenképpen értesítést küldünk a jelöltnek arról, hogy hol tart a kiválasztási folyamat. A sikeres felvételi után a pályázó általában azonnal megkezdheti a munkát. A kezdésig a kiválasztásért felelős kollégák segítik a leendő munkatársakat, kérdéseikkel hozzájuk fordulhatnak.

Mindenkit értesítetek?
Aki személyes interjún jár nálunk, annak minden alkalommal írásban küldünk visszajelzést a kiválasztás eredményéről, vagy pedig telefonon keressük meg.