Embedded & Runtime (videó!)

„Integrált áramköröket tervezünk és verifikálunk, valamint különböző teljesítményű villamos motorokhoz, megmunkáló gépekhez és elektromos autókhoz fejlesztünk és tesztelünk ipari szoftvereket.”

Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

„Projektpalettánk: rendkívül széles portfóliójú üzletágunk beágyazott rendszerek és PC-n futó alkalmazások tervezésével, fejlesztésével és tesztelésével foglalkozik, kollégáink a budapesti és a szegedi telephelyeinken dolgoznak.Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

Izgalmas és nagyon ritka, speciális szaktudást igénylő területünk az ASIC team munkája. A kollégák az ipari környezetben használt digitális célhardverek, ASIC-ek (Application Specific Integrated Circuit) ill. FPGA-k (Field Programmable Gate) logikai tervezését és funkcionális verifikációját végzik.

Az eCar nevet viselő projektben hibrid gépkocsik villamos hajtását vezérlő szoftvert fejlesztünk. A kiemelt figyelemmel kísért területen kulcsfontosságú partnere vagyunk a Siemens-nek, amely 2011-ben saját üzletágat (EC néven) alapított erre a témára. Az itt zajló munkában az evosoft már a kezdetektől fogva részt vesz: mi a SINAMICS (intelligens frekvenciaváltó) hajtást tesszük személygépkocsik meghajtására is alkalmassá. Ide kapcsolódik az a bázis-szoftveren végzett fejlesztésünk is, amely az autós környezetbe integrálja a hajtásvezérlést. Fejlesztéseinket már a termékekben is viszontláthatjuk – az új Volvo XC 90 az első hibrid Siemens-meghajtású jármű, amelynek szériagyártása 2015 őszén meg is kezdődött! A Volvo mellett a potenciális megrendelőink között tudhatunk további jelentős német autómárkákat, illetve beindultak a fejlesztések a kínai BAIC és a Great Wall autógyártók számára is.

A Sinumerik vezérlővel ellátott CNC megmunkáló-központok ma már nagyon sok termék gyártásában szerepet kapnak. Így például az Airbus szárnyprofilja is CNC-vel készül, de a notebookok fémházát is ezek a berendezések marják ki. A megmunkálógépek szerszámtár-kezelő szoftvermoduljának fejlesztését, hibajavítását a maroknyi, ám annál lelkesebb projekt teamünkkel segítjük.

A Simotion RT TA projektünkben az összehangolt villamos energiával működő motorok (pl. nyomdaipar) felügyeletére készült Simotion automatizált integrációs tesztelését végezzük.

A Starter az üzletág és egyben az evosoft egyik legrégebbi projektje. Maga a termék a SINAMICS és Micromaster hajtáscsalád üzembehelyezését támogató szoftver. A Starter látványos grafikus dialógusai, asszisztensei teszik egyszerűvé a SINAMICS hajtástechnikai eszközök komplex funkcióinak konfigurálását, ezek mellett diagnosztikai feladatok is elvégezhetők.
Az előbbihez szorosan kapcsolódó Startdrive szoftver az említett üzembehelyezés támogatását integrálja a Siemens automatizálási platformjába, a TIA-portálba (Totally Integrated Automation Portal). A Startdrive fejlesztésében egyre nagyobb mértékben veszünk részt a csapatainkkal.
 
A hajtástechnikai projektek szorosabb együttműködését és a Siemens know-how integrációját elősegítve az O1 üzletágban megalapítottuk a több agilis csapatot magában foglaló Drive Engineering gyűjtőcsoportot.

A „DCC” csapat a SINAMICS hajtások programozási nyelvét, a Drive Control Chart-ot (DCC) és annak a programozási fejlesztő eszközét fejleszti. Ezzel a SIMULINK-hez hasonló grafikus programozási nyelvvel tudják az automatizálási mérnökök a SINAMICS hajtásokat a legkomplexebb mozgásvezérlési feladatokra is alkalmassá tenni. A terméket két telephelyen agilis módszertan szerint fejlesztjük.

A Sinamics csapatunk a SINAMICS termékcsaládhoz tartozó eszközök beágyazott szoftverét fejleszti és teszteli, valamint ehhez a tesztinfrastruktúrát is fejleszti és karbantartja. Agilis csapatok dolgoznak az emberi életet óvó safety-funkciókon, az üzembehelyezés és diagnózis, a webszerver, valamint tesztinfrastruktúra témákon.

Összességében elmondható, hogy az O1 üzletágnál stabil, komoly ipari háttérrel rendelkező projektekben veszünk részt, ugyanakkor követjük az aktuális szoftvertechnológiai trendeket is. Így a jelenünk része a részben már befejeződött agilis szoftverfejlesztési módszerekre való áttérés, amely bár elég komoly változást jelent, az evosofton belül megvan az ehhez a változáshoz szükséges összes szaktudásunk, gyakorlati tapasztalatunk.

Az üzletágunknál kb. kétszázan dolgozunk a stratégiailag fontos témákon főként Budapesten, kisebb részben Szegeden.”

A 2015-ös Céggyűlésre az üzletági kollégák projektbemutatóval készültek egyéb szakterületekkel összefogva. Nézd meg a standról készült videónkat.