Embedded & Runtime (videó!)

„Integrált áramköröket verifikálunk, valamint különböző teljesítményű villamos motorokhoz, megmunkáló gépekhez és elektromos autókhoz fejlesztünk és tesztelünk ipari szoftvereket.”

Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

„Projektpalettánk: rendkívül széles portfóliójú üzletágunk beágyazott rendszerek és PC-n futó alkalmazások tervezésével, fejlesztésével és tesztelésével foglalkozik. Közel kétszáz kollégánk az evosoft budapesti és a szegedi telephelyein tevékenykedik stratégiailag fontos témáinkon.Pálfalvi Csanád üzletágigazgató

Izgalmas és nagyon ritka, speciális szaktudást igénylő területünk az ASIC team munkája. A kollégák az ipari környezetben használt digitális célhardverek, ASIC-ek (Application Specific Integrated Circuit) ill. FPGA-k (Field Programmable Gate) funkcionális verifikációját végzik.
 
Az eCar nevet viselő projektben hibrid gépkocsik villamos hajtását vezérlő szoftvert fejlesztünk. A kiemelt figyelemmel kísért területen kulcsfontosságú partnere vagyunk a Siemens-nek, amely 2011-ben saját üzletágat (EC néven) alapított erre a témára. Az itt zajló munkában az evosoft már a kezdetektől fogva részt vesz: mi a SINAMICS (intelligens frekvenciaváltó) hajtást tesszük személygépkocsik meghajtására is alkalmassá. Ide kapcsolódik az a bázis-szoftveren végzett fejlesztésünk is, amely az autós környezetbe integrálja a hajtásvezérlést. Fejlesztéseinket már a termékekben is viszontláthatjuk – az új Volvo XC 90 az első hibrid Siemens-meghajtású jármű, amelynek szériagyártása 2015 őszén meg is kezdődött! A Volvo mellett gőzerővel haladnak fejlesztéseink a kínai BAIC és a Great Wall autógyártók számára is, illetve a potenciális megrendelőink között tudhatunk további jelentős európai autómárkákat.
 
A Sinumerik vezérlővel ellátott CNC megmunkáló-központok ma már nagyon sok termék gyártásában szerepet kapnak. Így például az Airbus szárnyprofilja is CNC-vel készül, de a notebookok fémházát is ezek a berendezések marják ki. A megmunkálógépek szerszámtár-kezelő szoftvermoduljának fejlesztését, hibajavítását a maroknyi, ám annál lelkesebb projekt-teamünkkel segítjük.
 
A Simotion RT TA projektünkben az összehangolt, villamos energiával működő motorok felügyeletére készült Simotion automatizált integrációs tesztelését végezzük. Ezen szakterület egyik tipikus felhasználási terepe például a nyomdaipar.
 
A hajtástechnikai projektek szorosabb együttműködését és a Siemens know-how integrációját elősegítve az üzletágban megalapítottuk a több agilis csapatot magában foglaló Drive Engineering gyűjtőcsoportot (Starter, Startdrive, DCC). Ügyfelünk teljes elégedettségét mi sem bizonyíthatja jobban, mint a tény, hogy a világ különböző pontjain tevékenykedő partnerei között a magyarországi messze a legnagyobb! 
 
A Starter az üzletág és egyben az evosoft egyik legrégebbi projektje. Maga a termék a SINAMICS és Micromaster hajtáscsalád üzembehelyezését támogató szoftver. A Starter látványos grafikus dialógusai, asszisztensei teszik egyszerűvé a SINAMICS hajtástechnikai eszközök komplex funkcióinak konfigurálását, ezek mellett diagnosztikai feladatok is elvégezhetők. 
 
Az előbbihez szorosan kapcsolódó Startdrive szoftver az említett üzembehelyezés támogatását integrálja a Siemens automatizálási platformjába, a TIA Portalba (Totally Integrated Automation Portal). A Startdrive fejlesztésében egyre nagyobb mértékben veszünk részt a csapatainkkal, a téma és felelősség növelésével a közelmúltban további 25 fővel bővítettük az üzletágat.
 
A „DCC” csapat a SINAMICS hajtások programozási nyelvét, a Drive Control Chart-ot (DCC) és annak a programozási fejlesztő eszközét fejleszti. Ezzel a SIMULINK-hez hasonló grafikus programozási nyelvvel tudják az automatizálási mérnökök a SINAMICS hajtásokat a legkomplexebb mozgásvezérlési feladatokra is alkalmassá tenni. 
 
A Sinamics csapatunk a SINAMICS termékcsaládhoz tartozó eszközök beágyazott szoftverét fejleszti és teszteli, valamint ehhez a tesztinfrastruktúrát is fejleszti és tartja karban. Agilis csapatok dolgoznak az emberi életet óvó safety-funkciókon, az üzembehelyezés és diagnózis, a webszerver, valamint tesztinfrastruktúra témákon.
 
Összességében elmondható, hogy az üzletágnál stabil, komoly ipari háttérrel rendelkező, nagy projektekben veszünk részt, ugyanakkor követjük az aktuális szoftvertechnológiai trendeket is. Nemrégiben tértünk át az agilis szoftverfejlesztési módszerekre, amely komoly lépés az üzletág életében. A sikeres agilis változáshoz szükséges szaktudást és gyakorlati tapasztalatot házon belül tudhatjuk.”
 
A  céggyűlés standos kiállításaira 3 üzletág, köztük az Embedded & Runtime kollégái fogtak össze a lenti kisfilmben látható makett elkészítésére.