Automation & HMI

„Hajtásvezérlő és ipari automatizálási szoftvereink mindenütt megtalálhatók az ital automatáktól kezdve egészen az autóiparig.”

Petényi István üzletág-igazgató

„Fő profilként automatizált rendszerek és ipari eszközök kezelőfelületének (HMI, Human Machine Interface) fejlesztésével és tesztelésével foglalkozik az üzletágunk, amely két telephelyen, Budapesten és Szegeden foglalkoztat kollégákat. Ipari környezetben, főként automatizált gyárakban használják azokat a Siemens-termékeket, amelyeknek a fejlesztésében részt veszünk, így például az autó-, az elektronikai, az élelmiszer- vagy a nyomdaiparban, a bányászati berendezéseknél, vagy a raktár-automatizálásoknál találkozhatunk ezekkel a termékekkel.

Büszkék vagyunk rá, hogy a világ egyik legnagyobb .Net-es programjának a fejlesztésében az evosoft és üzletágunk több mint 10 éve vesz részt. E termék a Siemens egyik csúcstechnológiájú ipari szoftvere, amely a korábban külön-külön létező és különböző dizájnú szoftverelemeket egy termékben egyesíti.

Ennek az egyik meghatározó kliens szoftverének több komponensét is mi fejlesztjük, a komponensek a gyárakban kiépített kezelőpanelek segítségével a gépek vezérlését, komplex ipari folyamatok menedzselését teszi lehetővé. A terméket számos ipari üzemben, köztük neves autógyárakban (például BMW, Volvo, Mercedes vagy Audi) alkalmazzák.

Ezeken túl az üzletágunknak meghatározó szerepe van a Siemens ipari automatizálási megoldások során használt PLC-vezérlők felprogramozására és konfigurálására használt célszoftverének a fejlesztésében is. Fontos megemlíteni az ipari eszközök paraméterezését, ipari hálózatba kötött gépek valós hardver-összeállítását reprezentáló programot is, amelynek a hálózati kommunikációs paraméterméterező részéért felel az evosoft.

Petényi István üzletág-igazgató

Az üzletágunk maró- és esztergagépek építéséhez fejleszt hajtásvezérlő szoftvereket és a HMI-paneleken megjelenő grafikus felületet. A nálunk létrehozott vezérlő futtatja például azokat az algoritmusokat, amelyek a maró és esztergáló feladatokat látják el a gépekben, míg a HMI-panel grafikus kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy a vezérlőalgoritmusokat felparaméterezzék.

Egy további projektünkben grafikus programozási nyelvvel dolgozunk, ami arra szolgál, hogy a hajtástechnikai iparban dolgozó mérnökök munkáját megkönnyítse azzal, hogy akár programozási tudás nélkül is, a meglévő siemens-es eszközöket új, specifikus funkciókkal egészíti ki. Büszkék vagyunk arra, hogy a projekt fejlesztése teljes egészében az evosoftnál van.

Üzletágunk legfiatalabb témájában a Siemens-szel karöltve törekszünk az ún. „smart-megoldásokra”: olyan végfelhasználói termékeket és szolgáltatásokat fejlesztünk, amelyekből előre vetíthetők az ügyféligények, növelhető a hatékonyság. A német partnerünkkel közös célunk, hogy egy adatbázisba gyűjtsük azokat a Siemens-termékek közvetítette adatokat, amelyeket elemezve javaslatot tehetünk a végfelhasználóknak arra, hogy miben tudnak jobbá válni.

Újonnan alapított „cloud-alapú” projektünkben gyártási folyamatok optimalizálásával (pl. gyárak energiafogyasztásának optimalizálása) vagy kiszolgálásával foglalkozunk. Ehhez a Siemens eszközök közvetítette digitális adatokat saját infrastruktúrában, egyedi analitikai módszerekkel dolgozzuk fel. Itt már akkora információ-mennyiségről, ún. „big datáról” beszélünk, amellyel a mai átlagos szerverek nem bírnak el, hagyományos módszerekkel nem lehet kiértékelni az adatokat.

A felhőalapú projektünkre jellemző az „extreme programing”, amelyben a fejlesztők párban dolgoznak, azonban a párok és az elvégzett feladatok naponta változnak. Ebben a dinamikus feladatmegosztásban a csapattagok minden területen kipróbálhatják magukat. Nincs betanulási időszak, az új belépők már az első perctől kezdve élesben a terméken dolgoznak. Ebben az „informatikai kultúrsokkban” arra törekszünk, hogy folyamatos üzleti értéket teremtsünk, és minél rövidebb idő alatt, akár egynapos fejlesztési ciklusokkal is eladható piaci terméket hozzunk létre.”