Automation & HMI

„Hajtásvezérlő és ipari automatizálási szoftvereink mindenütt megtalálhatók az ital automatáktól kezdve egészen az autóiparig.”

Szőke Tünde üzletágigazgató  (a vele készült interjú t az alábbi linken nézheted meg)

„Fő profilként automatizált rendszerek és ipari eszközök kezelőfelületének (HMI, Human Machine Interface) fejlesztésével és tesztelésével foglalkozik az üzletágunk, amely két telephelyen, Budapesten és Szegeden foglalkoztat kollégákat. Ipari környezetben, főként automatizált gyárakban használják azokat a Siemens-termékeket, amelyeknek a fejlesztésében részt veszünk, így például az autó-, az elektronikai, az élelmiszer- vagy a nyomdaiparban, a bányászati berendezéseknél, vagy a raktár-automatizálásoknál találkozhatunk ezekkel a termékekkel.

Szőke Tünde üzletágigazgató

Büszkék vagyunk rá, hogy a világ(!) egyik legnagyobb .Net-es programjának, a TIA Portalnak (Totally Integrated Automation Portal) a fejlesztésében az evosoft és üzletágunk több mint 10 éve vesz részt. A TIA Portal a Siemens egyik csúcstechnológiájú ipari szoftvere, amely a korábban külön-külön létező és különböző dizájnú szoftverelemeket egy termékben egyesíti. 

A TIA Portál egyik meghatározó kliens szoftvere a WinCC, amely a gyárakban kiépített kezelőpanelek segítségével a gépek vezérlését, komplex ipari folyamatok menedzselését teszi lehetővé. Az evosoft a program több komponensének fejlesztésében részt vesz.
A TIA Portalt és a WinCC-t is számos ipari üzemben, köztük neves autógyárakban (például BMW, Volvo, Mercedes vagy Audi) alkalmazzák.
 
Ezeken túl az üzletágunknak meghatározó szerepe van a Siemens TIA Portálon belüli PLC-programozó szoftverének, azaz a STEP7-nek (ipari automatizálási megoldások során használt PLC-vezérlők felprogramozására és konfigurálására használt célszoftver) a fejlesztésében is. Fontos megemlíteni az ipari eszközök paraméterezését, ipari hálózatba kötött gépek valós hardver-összeállítását reprezentáló Hardware Configuration (HWCN) programot is, amelynek a PROFINET hálózati kommunikáció paraméterezhetőségéért felel az evosoft.
 
Az üzletágunk maró- és esztergagépek építéséhez fejleszt Sinumerik (hajtásvezérlő program) vezérlőszoftvereket és a HMI-paneleken megjelenő grafikus felületet. A Sinumerik vezérlő futtatja például azokat az algoritmusokat, amelyek a maró és esztergáló feladatokat látják el a gépekben, míg a HMI-panel grafikus kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy a vezérlőalgoritmusokat felparaméterezzék.
 
A SIMOTION ES (Engineering System) nevű projektünknek több mint 20 fővel Szeged ad otthont. Az itt létrehozott termék egy összetett mozgásvezérlő és gyártásirányító rendszer. A projektben a kollégáink azon dolgoznak, hogy ehhez a rendszerhez egy innovatív szoftvermegoldást hozzanak létre, amellyel az iparban tevékenykedő mérnökök könnyen és hatékonyan tudják e rendszereket paraméterezni.
 
Üzletágunk az automatizáláson túl jelen van az energiaiparban is: erőművek turbináinak monitorozását, többek között vibrációs tulajdonságok mérését végezzük az itt fejlesztett szoftverekkel. Az ilyen mérésekből levont következtetésekből számszerűsíthetők az erőművek dinamikus tulajdonságai, előre jelezhető például a karbantartás szükségessége, és optimalizálható egy-egy turbina felpörgésének mértéke is.”
 
A céggyűlés standos kiállításaira 3 üzletág, köztük az Automation & HMI kollégái fogtak össze egy ipari automatizálást szemléltető   makett elkészítésére. Az erről készült kisfilmet ennek az oldalnak az alján találod.